Cum să faci un site care vinde

 

Majoritatea afacerilor din offline au înțeles că dacă nu sunt prezenți în online, nu vând. Societatea secolului 21, anul 2019, este una prezentă în mediul virtual. De aceea, dacă vrei să vinzi prin intermediul unui site, el trebuie să fie user friendly, interactiv și ușor de navigat.

Un site trebuie să fie o rampă de lansare în business, de aceea el nu trebuie să conțină doar date generale legate de afacerea voastră, ci să fie o platformă care să atragă clienți și să genereze conținut.

Vreți să obțineți mai mult profit de pe urma unui website? Iată cum poate fi el transformat într-un foarte bun instrument de marketing.

Cum poate fi construit un site estetic

Vrem sau nu vrem, un site care arată bine va atrage și va menține vizitatorul. Un website realizat în mod profesionist, poate să vă poziționeze afacerea în topul liderilor de pe piață. Potrivit statisticilor, 38% dintre vizitatori nu vor rămâne pe un site dacă acesta nu are un content de calitate sau un design grafic atractiv.

Pentru a avea un site care vinde nu este neapărat să investiți foarte mulți bani. Dacă aveți un site pe WordPress, puteți alege unul din șabloanele puse la dispoziție. Pe lângă faptul că sunt gratuite și nu vă costă nimic, site-ul va avea un aspect profesionist.

Totodată, un site poate fi „construit” și din elemente gata făcute, fără designeri sau programatori. Un bun exemplu este Tilda, o platformă prin intermediul căreia pot fi realizate foarte website-uri, într-un mod accesibil și cu puține cunoștințe în domeniu.

Este important să fie afișate datele de contact

Majoritatea site-urilor au o rubrică dedicată datelor de contact. Telefonul, adresa de e-mail sau adresa fizică. Însă de foarte multe ori vizitatorii nu vor să sune sau să scrie mail-uri pentru a afla răspuns la vreo întrebare. Trăim într-o eră în care timpul este foarte prețios, iar datele arată că peste 70% dintre cei care fac parte din generația milenialilor, consideră că apelurile telefonice iau prea mult din timpul lor.

O alternativă ar fi includerea pe site a unui formular simplu, prin care utilizatorii pot să adreseze rapid întrebări. Acest lucru nu doar va crește încrederea clienților în afacerea voastră, dar vă va ajuta să vedeți ceea ce îi interesează și ar putea să vă livreze informații importante despre cum să vă îmbunătățiți serviciile sau produsele.

La fel de important este ca utilizatorii să primească foarte operativ răspuns la întrebările lor. Nu este deloc profesionist ca răspunsurile să fie livrate peste câteva zile sau în cel mai rău caz, deloc. Utilizarea unui chatbot, disponibil 24/7, vă va ajuta să nu pierdeți din potențialii clienți.

Recenzii din partea clienților

Un factor important care va conduce la creșterea încrederii în afacerea voastră sunt recenziile din partea clienților. Reacțiile clienților reali care au interacționat cu afacerea voastră pot foarte ușor să convingă un potențial cumpărător indecis. Acest fenomen a fost descris de psihologi încă din 1984. Potrivit specialiștilor în psihologie comportamentală, oamenii au tendința de a copia comportamentul altor persoane în cazul unor situații similare. Cu alte cuvinte, dacă aveți arăta vizitatorilor reacțiile și recenziile clienților mulțumiți, atunci și ceilalți vor dori să devină clienții voștri mulțumiți.

Pe lângă posibilitatea de a lăsa recenzii, puteți publica certificate, diplome sau logo-urile clienților renumiți sau a partenerilor cu care colaborați. Totodată, afișarea numărului clienților pe care îi deserviți sau colaborarea cu persoane notorii vă poate aduce un mare beneficiu. Dacă aveți menționări în presă, este bine să le publicați pe site.

Blog

Crearea unui blog de nișă este încă o modalitate de a atrage mai mulți clienți și de-ai menține pe cei existenți. Un blog cu un content de calitate reprezintă un instrument foarte bun de a câștiga atenția potențialilor clienți.

Important este să creați un blog care să ofere utilizatorilor informații relevante, nu trebuie să-l tranformați într-o agendă a afacerii voastre.

De exemplu, dacă aveți o afacere în care prestați servicii de design peisagistic, una din postările de pe blog ar putea fi: „Cum să-ți amenajezi grădina”. În așa fel clienții vor putea să vadă puțin din experiența voastră.

Dacă reușiți să convingeți cititorii că sunteți cei mai buni din nișă, ei vor deveni clienții voștri.

Îndemn la acțiune

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac micii antreprenori este să-și lanseze un site fără vreun îndemn la acțiune. Ce anume așteptați să facă vizitatorii site-ului vostru? Îndemnul la acțiune va transpune în realitate așteptărilor vizitatorilor site-ului și va stimula interacțiunea dintre afacere și client. În lipsa unui îndemn la acțiune, potențialii clienți nu vor ști exact ce să facă și vor migra către concurenți.

Cum poate fi făcut îndemnul la acțiune? Foarte simplu. Introduceți pe site o rubrică precum „Plasați comanda” sau „Beneficiați de un bonus”. Prin intermediul acestora, clienții putea foarte ușor să cumpere de pe site.

Îndemnul la acțiune trebuie să fie formulat în funcție de profilul site-ului și al afacerii. Dacă utilizatorii trebuie să sune, introduceți „Sunați acum” sau dacă trebuie să se înregistreze „Înregistrați-vă aici”. Sunt exemple banale, dar fără ele utilizatorul poate fi debusolat.

Un website nu trebuie doar să descrie serviciile pe care le prestați și produsele pe care le vindeți, ci trebuie să facă vânzări sau să îndeplinescă scopul afacerii voastre.


Cerințele tehnice

Realizarea unui site presupune și o actualizarea ulterioară a acestuia. În IT lucrurile se mișcă cu viteza luminii, de aceea este foarte important să găsiți un server bun de găzduire, să includeți un meniu de navigare accesibil și să fie responsive, adică compatibil cu toate ecranele dispozitivelor mobile.

Optimizarea

Vă aduceți aminte de SEO? Un site care vinde trebuie să fie optimizat corect. Motoarele de căutare trebuie să vă poată citi contentul și website-ul foarte ușor, pentru a-l putea oferi internauților.

Titluri și descrieri concise, link-urile externe către site, optimizarea pozelor –  toate aceste elemente vă vor ajuta să obțineți o sursă organică de trafic.

Social Media

Dimensiunea social media s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Un număr tot mai mare accesează și folosesc în mod regulat social networking, așa că să fii prezent pe rețele sociale este un must. Trebuie ca pe site să fie integrate acele mici butoane care ajută conținutul să fie distribuit de către utilizatori.

O prezență online necesită investiție de timp și efort, însă merită. Beneficiile unui website creat și gestionat în mid profesionist se simt în creșterea vânzărilor, iar până la urmă asta este scopul – crearea unui brand pe piață.

Cum lucrează Google

Cum lucrează Google

“Bunele, cum trăiai fără Google? Unde cautai dacă aveai nevoie de ceva?” – întrebarea poate fi tot mai firească, în special, pentru generația Z, sau cei care s-au nascut in era tehnologiilor informationale. Motoarele de căutare, Google de exemplu, au devenit parte din viața noastră cotidiana. Probabil că am ajuns la un punct in care să depindem de motoarele de căutare in totalitate. Le utilizam ca instrumente de căutare, la cumpărături, în afaceri, la distracții, studii și chiar când nu mai știm ce vrem. Ca și cum motoarele de căutare, și în special Google, are răspunsuri la toate întrebările noastre.

Utilizarea motoarelor de cautare a devenit indispensabila in fiecare zi. Internetul are resurse imense si, practic, ne ofera raspuns la orice intrebare. De fiecare dată când dai un search într-un motor de căutare, acesta generează o serie de rezultate.

Faimosul Google este capabil să gestioneze peste 2 trilioane de căutări per an. Este o cifră imensă. Raportat la cele peste 20 de miliarde de site-uri existente la moment, volumul de informație depășește cu siguranță capacitatea umană de control. 

Cum lucrează un motor de căutare?

Dar ce sunt aceste motoare de căutare, cum ele lucrează, cum aduna și stochează informațiile? De ce anume aceste rezultate și cum a decis Google, de exemplu, că tocmai de asta ai nevoie? Cum afișează Google în câteva secunde atâtea informații și după ce criterii organizează consecutivitatea lor?

Astea ar interesa orice persoana curioasa, mai ales dacă ești profesionist într-un anumit domeniu. Ești developer, web designer, proprietar de afacere sau specialist în marketing digital – ar trebui sa cunoști cum funcționează motoarele de căutare.

De ce este nevoie de a cunoaște acestea?

O înțelegere clara a acestor procese din interiorul unui asemenea motor de căutare ne-ar ajuta să ne dezvoltăm afacerea și să cream site-uri care ar fi atât “apreciate” de  Google și afișate în topul căutărilor, cât și citite cu interes de utilizatori. Iar primele trei poziții de căutare sunt cele mai des accesate. Respectiv, afișarea în primele poziții a site-ului unei companii duce la mărirea numărului de clienți potențiali, ceea ce influențează la creșterea volumului de vânzări.

Motoarele de căutare reprezintă niște programe foarte complexe. Înainte să faci click la căutare, acestea trec prin câteva importante faze de pregătire: trebuie să caute informația, să înțeleagă conținutul acesteia și apoi să o organizeze pentru a putea fi folosită de internauți. 

Trei etape principale

Prima etapă este procesul de explorare a informației, a doua etapă este organizarea informației care poate fi folosita pentru căutare, iar a treia este aranjarea informației conform indexării. Aceste faze sunt cunoscute ca: Crawling, Indexing și Ranking.

Crawling

În partea de Crawling motorul de căutare accesează paginile unui site. Pentru acest lucru există așa numiții webcrawlers sau „păianjenii motoarelor de căutare” după cum mai sunt cunoscuți – programe mai mici responsabile de căutarea informațiilor.  

Ce fac ei mai exact? Scanează toate serverele și site-urile găzduite de acestea. Vizitează fiecare site, fiecare pagină și înțelege conținutul acestora. Totodată, au grijă să verifice fiecare hyperlink-urile și așa ajung să descopere noi și noi pagini web. Ei mai înregistrează fiecare modificare a unui website, dacă au fost adăugate pagini noi sau șterse altele. 

De ce este important să înțelegem Crawling?

Tocmai pentru că cele 130 de trilioane de pagini individuale (estimate) care există pe internet trebuie să fie „scanate” de acești mici căutători, iar dacă site-ul nu este optimizat în mod corect, aceștia nu vor putea înțelege informația și, respectiv, nu va apărea în rezultatele căutărilor. Vor merge într-o zonă obscură a internetului.

Indexing

Tot acest volum de informație trebuie să fie organizat, sortat și stocat pentru a putea fi procesat de algoritmii motoarelor de căutare. Acest întreg proces este numit Indexing sau Indexare.

Totuși nu toată informația este stocată de motoarele de căutare, ci doar date despre când a fost creat site-ul, titlul și descrierea paginilor, tipul conținutului, link-uri asociate și alți parametri necesari pentru algoritmii motoarelor de căutare. Este ca și indexul unei cărți.

Procesul de indexing este important dintr-un motiv foarte simplu: dacă site-ul nu este indexat, nu va apărea în nicio căutare pe web. Cu cât mai multe pagini vor fi indexate, cu atât există mai multe șanse ca site-ul să fie listat în rezultatele căutărilor. 

Nu este un secret că pentru o mărire a volumului de trafic, un website nu trebuie doar să fie listat în una din paginile Google, ci să apară în primele poziții. Pentru aceasta trebuie să știi să optimizezi website-ul utilizând așa numitul SEO, de la Search Engine Optimization. SEO reprezintă o optimizare a motoarelor de căutare cu scopul de a crește traficul calitativ al unui site.

Cum să afli câte pagini sunt indexate de către Google?

Sunt două căi de a afla.

Deschide Google și formulează site: urmat de numele domeniului tău. În așa fel vei afla câte pagini ale acestui domeniu sunt indexate de Google.

Exemplu: site:cursuri-it.md

Cea de-a doua cale este de a crea o consolă de căutare Google, care este gratuită, și să adaugi site-ul tău. Poți vedea paginile valabile și indexate.

Ultima fază este Ranking

Și anume poziționarea rezultatelor generate de Google în așa numita SERP (Search Engine Results Page) – adică pagina de rezultate a Google.

În această fază paginile sunt ordonate conform algoritmului Google, pentru a le afișa în pagina cu rezultate. Acest lucru este obținut prin utilizarea algoritmilor de căutare ale ranking. În termeni mai simpli, la această etapă, anumite programe mai mici, care se conduc după o serie de reguli, analizează ceea ce a dat la căutare userul și ce informație să-i afișeze. Însă, toate aceste reguli și decizii ale motorului de căutare sunt bazate pe câte pagini sunt indexate.

Cum funcționează algoritmii motoarelor de căutare?

În ultimii ani acești algoritmi au evoluat foarte mult și au devenit foarte complecși. Dacă inițial era foarte simplu ca Google să genereze un răspuns pentru cuvintele cheie căutate de user, acum nu mai este cazul. Algoritmul Ranking ține cont de peste 255 de reguli înainte de a face o decizie.

Fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, au fost cei care au creat algoritmul original. Însă lucrurile au evoluat, iar acum soft-urile sunt responsabile de luarea unor decizii, pe baza unor parametri care depășesc limitele conținutului găsit pe o pagină web.

Pentru a fi mai simplu de înțeles, aici explicăm procesul de lucru al Ranking.

Pasul 1: Analizează conținutul dat la căutare de user

Primul pas pe care îl face un motor de căutare este să înțeleagă ce tip de informație are nevoie userul. Aici, algoritmii ”segreghează” conținutul în mai multe cuvinte cheie, pentru a-i fi mai ușor să perceapă. De exemplu, dacă vei da la căutare ”cum se face un tort de ciocolată” atunci motorul de căutare înțelege de la cuvintele „cum se face” că ai nevoie anume de rețeta unui tort de ciocolată și îți va genera site-uri specializate în rețete culinare.

Dacă vei da la căutare „cumpăr calculator…” Google, de exemplu, va ști din cuvintele cumpăr și calculator că vrei să cumperi ceva și va afișa ca rezultate magazine online și site-ul de unde poți cumpăra calculatoare.

Mai mult, motoarele de căutare pot să corecteze greșeli și să facă asociații între cuvinte. De exemplu, dacă vei căuta „cum se schimbă un bec” atunci Google va înțelege că este același lucru cu „cum se înlocuiește un bec”.

Motoarele pot înțelege și forma de plural a cuvintelor, să corecteze greșelile gramaticale și să perceapă sensul cuvintelor prin Voice Search.

Pasul 2: A găsi paginile potrivite

În faza a doua motorul de căutare analizează indexul și decide care pagină va reprezenta cel mai bun răspuns pentru conținutul căutat. 

Această etapă este foarte importantă atât pentru motoarele de căutare cât și pentru deținătorii de website-uri. Google vrea să ofere cele mai bune răspunsuri în cel mai rapid mod pentru a-i satisface așteptările userului, iar proprietarii website-urilor vor ca anume paginile lor să fie afișate de Google pentru a-și mări traficul.

La această etapă o bună optimizare SEO ar putea influența decizia algoritmilor de căutare.

 

Pentru a avea o idee mai clară despre cum are loc această „potrivire”, acești factori sunt cei mai importanți:

Titlul și relevanța conținutului – cât de relevant este titlul și conținutul paginii cu ceea ce caută userul.

Tipul conținutului – dacă userul dă la căutare imagini, rezultatele afișate vor fi sub formă de imagini și nu text.

Calitatea conținutului – conținutul trebuie să fie informativ, folositor și echidistant.

Calitatea website-ului – Google nu va afișa în rezultate pagini care nu corespund standardelor sale de calitate.

Data publicării – pentru căutările legate de știri, Google va încerca să afișeze cele mai recente rezultate, fiind astfel luată în calcul data publicării.

Popularitatea paginii – Acest lucru nu are legătură cu traficul unui site, ci despre cum alte website-uri îl percep.

O pagină care are mai multe referințe din partea altor website-uri este considerată mai populară decât alte pagini care nu au niciun link. Acest proces mai este cunoscut ca Off-page SEO.

Limbajul paginii – userul va primi rezultate în limba în care a dat la căutare.

Viteza paginii web – site-urile care se încarcă mai rapid (2-3 secune) au un mic avantaj față de site-urile care au o viteză de încărcare mai mică.

Tipul device-ului – userii care utilizează telefoanele mobile vor primi rezultate mobile friendly decât cei care utilizează un PC.

Locația – atunci când este dat la căutare informații despre locația în care se află userul, acesta va primi rezultate din aria în care se află.

Acești factori enumerați mai nu sunt decât vârful unui iceberg. După cum am menționat mai sus, Google ia în considerare peste 255 de factori în algoritmii săi de căutare pentru a satisface căutările userului.

De ce este important să știm cum funcționează algoritmii ranking? Pentru ca website-ul să obțină trafic, este necesar ca paginile lui să apară în primele poziții ale Google. Este demonstrat statistic că majoritatea internaților accesează primele 5 rezultate listate (atât în cazul utilizării unui desktop, cât și a unei versiuni mobile). A apărea în pagina 2 sau 3 a Google nu va genera trafic deloc. 

Traficul este doar unul din beneficiile SEO. Odată ce ajungi a fi listat în primele poziții ale căutărilor, vor mai exista alte importante beneficii.

A ști cum funcționează un motor de căutare, te va ajuta să ajustezi corect un site web pentru a-i crește traficul calitativ.

În concluzie…

Motoarele de căutare au devenit programe foarte complexe. Dincolo de interfața simplă pe care o au, acestea funcționează după anumite reguli deloc simple.

Întreg procesul începe cu crawling și indexarea. În această fază micii crawlers încearcă să adune cât mai multă informație din toate website-urile care există pe internet. Ei găsesc, procesează, sortează și stochează informația într-un format care va putea fi utilizat de algoritmii motoarelor de căutare să ia cele mai bune decizii și să afișeze cele mai potrivite rezultate.

Este enormă cantitatea de date pe care ei trebuie să o proceseze de aceea procesul este complet automatizat. Intervenția umană se face doar la etapa proiectării regulilor utilizate de algoritmi, însă chiar și acest proces este înlocuit, treptat, de inteligența artificială.

Din moment ce v-au „citit” site-ul cu ușurință, trebuie să fiți sigur că le oferiți semnalele corecte pentru ca algoritmii Google să aleagă anume acest website atunci când un user dă la căutare ceva cu relevanță către conținutul site-ului. 

Chiar și obținerea unei mici cote din întreg traficul general al motorului de căutare este suficientă pentru a dezvolta afacerea pe o perioadă de lungă durată.