Cum să-ți faci singur un blog

Vrei să deschizi un blog și să fii plătit din această activitate? Bloggingul nu este ceva nou, dar nici nu este neapărat să inventezi roata. Este suficient să îți faci o planificare bună, să alegi nișa potrivită, publicul țintă și să fii determinat spre succes.

Îți prezentăm un scurt ghid și te ajutăm să începi un blog care, pe lângă satisfacție, să-ți aducă și bani. Încă stai la dubii dacă este sau nu o decizie bună, ținând cont de sutele de mii de bloguri existente în online? Unul din motivele pentru care îți poți deschide un blog poate fi printre următoarele:

  • Bani
  • Recunoaștere publică
  • Share-ul de experiență și cunoștințe într-un anumit domeniu
  • Impactul social
  • O agendă a ideilor și gândurilor tale

Sau oricare alt motiv. Totul trebuie să fie ghidat de dorință. 

Iar acum că ai găsit acel motiv și fiind un începător în domeniu, îți sugerăm să-ți pui câteva întrebări înainte de a trece la acțiune.

  • Pe ce platformă pot iniția blogul? (WordPress sau altele)
  • Care este nișa mea?
  • Numele domeniului meu?
  • Cum cumpăr un nume de domeniu?
  • Unde trebuie să fie găzduit blogul?
  • Cum să cumpăr găzduire pentru domeniu?
  • Designul blogului?
  • Elementele specifice care îmi vor diferenția blogul?
  • Cum să scriu o postare pentru blog?

În acest ghid îți vom oferi răspuns la aceste întrebări. Așa că te vom ajuta să înțelegi cum să parcurgi câțiva pași esențiali în drumul spre blogul tău de succes.

Pasul 1: Alegerea subiectului blogului
Pasul 2: Selectarea platformei blogului
Pasul 3: Identificarea unui nume de domeniu și hostingul blogului
Pasul 4: Cum să instalezi WordPress pe blog
Pasul 5: Designul blogului
Pasul 6: Cum să instalezi cele mai bune pluginuri WordPress
Pasul 7: Cum să scrii primul articol de pe blog
Pasul 8: Cum să distribui pe internet conținutul blogului
Pasul 9: Monetizează-ți blogul
Pasul 10: Învață acești pași și devino propriul tău șef

Subiectul blogului și numele domeniului

Pentru ca un nume de domeniu să fie unul de succes el trebuie să fie ușor de memorat, ușor de scris și ușor de pronunțat. Aceste trei reguli sunt foarte importante, fii sigur că ții cont de ele. Denumirea blogului este cel mai important factor de care va depinde succesul blogului. Un nume de domeniu este URL-ul unui blog pe care un vizitator îl va folosi pentru a deschide blogul în cauză.

Dacă inițiezi blogul pe Blogspot.com sau WordPress.com ți se va oferi o adresă precum www.numeleblogului.blogspot.com sau www.numeleblogului.wordpress.com. (Dar sa nu uitam proverbul despre cascavalul gratuit :). Un nume de domeniu personalizat, precum este www.cursuri-it.md, costă cam 12 dolari pe an.

Mai jos, sunt câteva reguli pentru a selecta cel mai bun domeniu pentru blogul tău. 

  • Îți recomandăm să alegi domeniul .com;
  • Acesta trebuie să fie ușor de scris și pronunțat;
  • Asigură-te că numele domeniului nu va putea fi confundat de internauți.

Există platforma Bluehost în care poți verifica dacă numele domeniului tău este valabil sau nu. Poți introduce orice alt cuvânt pe care l-ai selectat pentru blog și Bluehost va genera sugestii de nume de domeniu accesibile.

Totuși, pentru a fi sigur că alegi cel mai bun nume de domeniu, trebuie să știi și ce să NU faci atunci când alegi numele.

  • Nu utiliza nume foarte lungi. Încearcă să te încadrezi în 12 caractere. 
  • Nu utiliza extensii de domeniu gen .info sau .net. Ele sunt mai greu indexat de motoarele de căutare. E bine de utilizat .com sau .org.

Cine va fi „gazda” blogului tău

Web-hosting este locul unde va fi instalat WordPress-ul. Acesta reprezintă un server activ 24/7 și care îți va păstra designul blogului, imaginile și tot ce va conține blogul. Datorită lui blogul va fi mereu online. Partea bună e că hostingul este destul de accesibil. Și există o mulțime de furnizori de servicii de hosting pe care îi poți alege.


Configurarea blogului

Cu siguranță că te întrebi unde îți poți crea blogul? Există foarte multe platforme care oferă asemenea servicii, însă majoritatea bloggerilor aleg pe WordPress pentru că este populară și ușor de utilizat.

Datele arată că 30% din site-urile de pe Internet sunt pe WordPress. Este important să nu confunzi WordPress.com și WordPress.org (self host). Un self host blog (WordPress.org) ar fi o ideie, ca sa economisesti bani pentru hosting.  

Ar fi mai bine sa cumperi un domen si un pachet de hosting , adica să instalezi WordPress în propriul host și să deții propriul nume de domeniu. 

Nișa blogului

Alt lucru foarte important este să alegi o nișă a blogului sau despre ce vei scrie. Un blog despre toate și despre nimic nu este o idee deloc bună în 2019, când sunt o mulțime de bloguri pe internet. Este important să existe o nișă a blogului care să fie respectată cu profesionalism.

Găsirea unei nișe nu este ușoară, întrucât este tentația de a scrie pe diverse subiecte. Acest lucru nu este productiv și nici profitabil. Majoritatea internauților preferă să se aboneze la bloguri care dau dovadă de profesionalism într-un domeniu îngust. De exemplu, un blog despre mâncare, IT și modă nu va prezenta interes, în schimb, unul doar despre mâncare sau doar despre modă ar atrage foarte mulți internauți interesați de aceste domenii. 

Mai mult, Google, cel mai mare motor de căutare, preferă să afișeze un site construit în jurul unui singur subiect. 

De aici și întrebarea: Cum să aleg un subiect al blogului?

Iată câteva sfaturi:

  • Cel mai simplu este să alegi un subiect pe care îl cunoști foarte bine. Nu e neapărat să fie jobul de bază. Poate să fie un hobby, ceva care te interesează și te-ar motiva să scrii și să cercetezi în domeniu. Gândește-te despre ce anume îți face plăcere să povestești altora.
  • O idee ar fi să alegi un subiect despre care citești des. De regulă, ceea ce alegi să citești este și ceea ce te interesează cel mai mult.
  • Este important să te asiguri că ai un interes deosebit față de un subiect. Prin blogul tău îți vei putea împărtăși ideile și chiar inspira propriile valori.
  • Dacă tot ești în criză de idei, poți lua un pix și o foaie și să scrii într-o coloană toate subiectele care te interesează. De exemplu: Modă, Sănătate, IT și tehnologii, Mâncare, Finanțe, Fotografie, Știință, Cărți etc. Acum încearcă să atribui pentru fiecare domeniu câte 20 de idei de postări de blog. Cu siguranță vei găsi nișa potrivită până la sfârșitul coloanei.

Este un pas foarte important înainte de a începe blogul, pentru că te va ajuta să alegi un subiect de care ești interesat. De acest lucru va depinde mult succesul blogului.

Designul blogului

„Prima impresie este ultima impresie” ar trebui să fie o mantră pe care să o respecți atunci când vine vorba de blog. 

Designul este ufoarte important, pentru că un aspect plăcut al site-ului vor determina utilizatorii să-l acceseze mai des. Gândește-te la designul blogului ca la un outfit care va atrage atenție și va rămâne în memoria oamenilor.

WordPress are deja setate mai multe „teme” sau scheme de design gata făcute, care pot fi utilizate pentru diferite soiuri de blog. Sunt teme gratuite și premium. Un sfat ar fi să alegi o temă premium, contra cost, dar care îți va oferi un design de calitate și un ghid de pornire foarte folositor.

Module WordPress

Sunt mii de module (plugins) WordPress, însă mai jos îți oferim câteva din ele, pe care trebuie să le instalezi din prima zi. 

  • WordPress SEO by Yoast
  • ShortPixels
  • WP Super Cache 
  • Jetpack by WordPress.com

Dacă ai urmat toți pașii până acum, înseamnă că blogul este aproape gata. Mai rămâne doar să creezi conținut. 

Școala de Marketing Digital

– Devino Specialist Digital Marketing in doar 4 luni

– Dezvoltați afacerea la cursuri practice de Digital Marketing

Înscrie-te acum


Planificarea conținutului

Înainte de a începe să scrii prima postare, trebuie să faci o planificare foarte clară despre ce anume vei scri și periodicitatea postărilor. Poți face această planificare în Excel sau utilizând orice instrument îți este la îndemână, inclusiv un carnet. 

Planificarea este esențială pentru că te va ajuta să-ți faci o idee despre cum să se dezvolte blogul, firul logic al postărilor și, în final, te va ajuta să-ți organizezi munca.

 

Prima postare pe blog

Scrierea conținutului, a postărilor propriu-zise poate părea ușoară, și chiar este, dacă te conduci după câteva reguli simple. Pentru un începător poate părea o provocare să scrie o postare de blog, așa că mai jos îți oferim câteva sfaturi.

  • Când scrieți textul, imaginați-vă că aveți o persoană în față căreia îi vorbiți. Scrierea la persoana I și II-a va oferi o tonalitate textului. Pentru că o singură persoană va sta în fața postării, respectiv este important ca adresarea să fie la persoana a doua.
  • Conținutul trebuie să acopere întreg subiectul ales. Pentru o postare cu multă informație, simte-te liber să treci de 1000 de cuvinte.
  • Nu copia imagini de pe Google. Folosește site-uri de unde poți downloada imagini gratis.
  • Poți insera videoclipuri de pe Youtube, utilizând embedul.
  • Respectă regulile gramaticale și ortografice ale limbii în care scrii. Nimeni nu va citi un blog plin de greșeli.

Un sfat din partea noastră este să optimizezi blogul utilizând SEO. Cum să faci asta? Vezi aici ce înseamnă SEO.

Paginile blogului

Este important să completezi blogul cu paginile esențiale încă din prima zi. 

  • Pagina „despre noi”. Ea poate fi denumită în orice fel. Important să conțină date despre blog și despre tine.
  • Contacte. Această pagină trebuie să conțină modalitatea în care îți dorești să fii contactat. 
  • Pagina în care vei scrie despre cifrele de trafic și opțiunile de publicitate. Chiar dacă nu ai nevoie de ea în prima zi, este bine să știi și să o adaugi pe viitor.

 

Un gând despre &8222;Cum să-ți faci singur un blog&8221;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *